Skolan för teknikvetenskap vid KTH

Arbetsuppgifter

AICell Lab (https://aicell.io) vid institutionen för tillämpad fysik vid KTH och Science for Life Laboratory är en ny forskargrupp finansierad av programmet Datadriven Life Science Fellows. Gruppen, ledd av Wei Ouyang, fokuserar på att bygga AI-system för datadriven cell- och molekylärbiologi. För att utöka teamet öppnar vi nu en tjänst för en postdoktor i cellbiologi och datormikroskopi. Syftet är att utveckla våtlabbprotokoll och analysarbetsflöden för ett AI-drivet automatiserat bildsystem för att aktivt upptäcka, övervaka och spåra levande mänskliga celler under läkemedels- och genetiska störningar. Projektet stöds av WASP DDLS-samarbetet, och i nära samarbete med Jaldén-gruppen på KTH och Lundberggruppen under Human Protein Atlas, som är en unik världsledande satsning för att kartlägga alla mänskliga proteiner i celler, vävnader, och organ i människokroppen.

Du kommer att ansvara för att aktivt och effektivt designa, implementera och optimera våtlabbexperiment för det självkörande mikroskopet, inklusive cellodling, provberedning och mikroskopi. Viktigt är att du också aktivt kommer att arbeta tillsammans med andra forskare i gruppen för att utveckla och optimera protokoll för det automatiserade bildsystemet och AI-modellerna. Förutom färdigheter i våtlabb, kommer du att få möjlighet att utveckla dina beräkningsfärdigheter, till exempel genom att skriva Python-skript för att kontrollera bildbehandlingsfarmen, träna AI-modeller och utveckla automatiserade dataanalysarbetsflöden. I senare skeden av projektet kommer du också att designa och genomföra ytterligare, anpassade valideringsexperiment, som kan involvera olika molekylärbiologiska tekniker.

Vi erbjuder

 • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
 • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö
 • Samarbetsmöjligheter med ledande forskningsinstitutioner och universitet i Europa och USA
 • Lärande och frodas i en ung och ambitiös forskargrupp

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH.

Kvalifikationer

Krav

 • Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.
 • Förmågan att uttrycka dig på engelska då det krävs i det dagliga arbetet

Meriterande

 • Vid sista ansökningsdag högst tre år sedan doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen avlades.
 • arbeta bekvämt i ett tvärvetenskapligt team,
 • ha en gedigen förståelse inom cell- och molekylärbiologi,
 • visa tidigare erfarenhet av cellodling, molekylärbiologi, högkapacitetsmikroskopi och andra färdigheter i våtlabb, gärna erfarenhet av automatiserade vätskehanterare eller liknande instrument,
 • visa tidigare erfarenhet av att utveckla, etablera, optimera och felsöka våtlabbprotokoll,
 • tvärvetenskapliga och visa en passion för labbautomation, AI och andra beräkningsfärdigheter,
 • visa tidigare erfarenhet av dataanalys, erfarenhet av programmeringsspråk som Python och R.
 • Självständighet
 • Pedagogisk förmåga
 • Medvetenhet om mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskilt fokus på jämställdhet

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida.

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska innehålla:  

 • CV inklusive relevant yrkeserfarenhet, kunskap och representativa publikationer. Vänligen tillhandahåll även ditt Github/Gitlab/Bitbucket etc. handtag om möjligt.
 • Kopia av examensbevis och betyg från dina tidigare universitetsstudier. Översättningar till engelska eller svenska om de ursprungliga dokumenten inte utfärdas på något av dessa språk.
 • Kortfattad redogörelse för varför du vill bedriva forskning, dina akademiska intressen och hur de förhåller sig till dina tidigare studier och framtida mål. max 2 sidor lång.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).

Om anställningen

Anställningen gäller tillsvidare, dock längst två år

En anställning som postdoktor är en tidsbegränsad meriteringsanställning med huvudinriktning mot forskning avsedd som ett första karriärsteg efter disputation.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer S-2023-1104
Kontakt
 • Wei Ouyang, weio@kth.se
Publicerat 2023-06-29
Sista ansökningsdag 2023-08-24

Tillbaka till lediga jobb