Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa vid KTH

Arbetsuppgifter

En post-doc-tjänst finns tillgänglig på gruppen av Assoc. Prof. Pelin Sahlén vid SciLifeLab, KTH. Vi söker en mycket motiverad person för att arbeta inom området 3D-genomanalys och funktionell epigenomik. Vi kommer att arbeta tillsammans med topologisk dataanalysgrupp vid KTH under ledning av professor Wojciech Chachólski för att utveckla en ny analysmetod för att hitta samvariationssignaturer och den framgångsrika kandidaten kommer aktivt att samarbeta med Chachólski-gruppen.

Vi erbjuder en position i en ambitiös och resursstark grupp bestående av både wet-lab och beräkningsexpertis och forskare. Vår grupp fokuserar på samspelet mellan genomvariation och 3D-genom/kromatinarkitektur. Vi producerar högupplösta 3D-genom- och epigenomdataset från både kliniska och icke-kliniska prover för att utveckla banbrytande metoder med användning av genotypade genominteraktionsdataset.

Arbetsuppgifterna kommer att innefatta men inte begränsat till analys och integrering av multipla epigenom- och interaktomdataset, utveckla nya verktyg för att integrera DNA- och RNA-interaktionsdataset, bistå att utveckla arbetsflöden med hjälp av relevanta mjukvarupaket och databaser för icke-kodande variantprioritering, delta i designen wet-labbexperiment med kliniska prover.

Denna tjänst är en del av et samarbete mellan två av de största forskningsprogrammen i Sverige, Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program, (WASP) samt SciLifeLabs och Wallenbergs nationella program för datadriven livsvetenskap (Data-Driven Life Science, DDLS). Målet är at lösa banbrytande tvärdisciplinära forskningsfrågor.

Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program, WASP, är Sveriges största enskilda forskningsprogram i modern tid. Programmet skapar en platform för akademisk forskning och utbildning i nära samarbete med ledande svensk teknikintensiv industri. Forskningen innefatar artificiell intelligens och autonoma system som verkar i samarbete med människor och som anpassar sig till sin omgivning med hjälp av sensorer, information och kunskap och skapar intelligenta system av system. WASPs vision är excellent forskning och kompetens inom artificiell intelligens, autonoma system och mjukvara till gagn för svensk industri. Läs mer: htps://wasp-sweden.org/

SciLifeLabs och Wallenbergs nationella program för datadriven livsvetenskap (Data-Driven Life Science, DDLS) är et 12-årigt initiativ fokuserat på datadriven forskning inom områden som är nödvändiga för at förbätra människors liv, upptäcka och behandla sjukdomar, skydda biodiversitet och skapa hållbarhet. Programmet kommer at utbilda och stöta nästa generation av forskare inom livsvetenskap och skapa en stark datavetenskaplig bas. Programmet avser stärka nationella samarbeten mellan universitet, koppla samman forskare inom livs- och datavetenskap samt at skapa samarbeten med industri, sjukvården och andra nationella och internationella aktörer. Läs mer: htps://www.scilifelab.se/data-driven

Vi erbjuder

 • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
 • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö
 • Möjlighet att forska i en multidisciplinär, internationell forskning grupp

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH.

Kvalifikationer

Krav

 • Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.
 • Goda programmeringsfärdigheter i minst ett av skripts eller programmeringsspråken Python, R eller C++ och erfarenhet att arbeta med storskalig datorklust
 • Som person är du ambitiös och ha en stark initiativförmåga
 • Utmärkt muntlig och skriftlig språkfärdighet i engelska då det krävs i det dagliga arbetet.
 • God förmåga att både arbeta självständigt och samarbeta med kollegor

Meriterande

 • Vid sista ansökningsdag högst tre år sedan doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen avlades.
 • Erfarenhet av arbete med genominteraktion, epigenomiska datamängder eller genreglerande nätverk
 • Erfarenhet inom området nätverksvetenskap och analys
 • God förmåga i statistik
 • Medvetenhet om mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskilt fokus på jämställdhet

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida.

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).

Om anställningen

Anställningen gäller tillsvidare, dock längst två år

En anställning som postdoktor är en tidsbegränsad meriteringsanställning med huvudinriktning mot forskning avsedd som ett första karriärsteg efter disputation.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer C-2023-1787
Kontakt
 • Pelin Sahlen, pelinak@kth.se
Publicerat 2023-09-27
Sista ansökningsdag 2023-10-18

Tillbaka till lediga jobb