Skolan för elektroteknik och datavetenskap vid KTH

Projektbeskrivning

Hållbarhetsforskning inom människa-datorinteraktion (MDI) undersöker vilken roll digital teknik kan spela för att strukturera åtgärder för miljövård och införandet av mer hållbara livsstilar. Detta tvärvetenskapliga doktorandprojekt kommer att utforska skärningspunkterna mellan hållbar människa-datorinteraktion och design (SHCI), och det regulatoriska sammanhanget för digital innovation inom områden relaterade till miljöskydd och specifikt avfallshantering. Doktoranden kommer att vara involverad i utforskningen av fall av digital innovation inom miljövårdssammanhang och kommer att stödja arbetet inom projektet mot designmetoder och artefakter inom detta sammanhang.

Projektet kommer att tillhandahålla vetenskaplig kunskap och praktisk expertis för att mer lyhört ta itu med utmaningarna med att designa nya digitala system som möjliggör hållbara avfallsmetoder. Att ta hänsyn till regulatoriska aspekter tidigt, när ny digital teknik planeras och utformas, kommer mer effektivt att stödja anpassningen av värderingar som föreskrivs av lagen med specifika designegenskaper och med de farhågor som olika intressenter (t.ex. kommuner, drivkrafter för innovationer) kan ha i att hantera avfall och skydda miljön. Vid utformning av ny teknik övervägs ofta lagens och andra reglers roll efter (i tid och betydelse) utvecklingen av nya funktioner, när teknologier redan är i bruk. Projektet kommer att undersöka hur digital innovation för nya hållbara metoder kan formas av befintlig policy och styrning, men också utmana befintliga regelverk. Det kommer att leverera empiriska bevis och en designmetodik för att mer proaktivt och holistiskt förstå hur miljöansvar i avfallshanteringen får att fungera inom lagen.

Forskarutbildningsämne: Människa-Dator Interaktion

Handledning: Associate Prof. Rob Comber (KTH) &  med co-supervision av Chiara Rossitto (Stockholmsuniversitet). 

Vi erbjuder

  • Möjligheten att doktorera i en dynamisk, internationell forskarmiljö i samarbete med industrin och framstående universitet världen över Läs mer
  • En arbetsplats med många anställningsförmåner och månadslön enligt KTH: s avtal för doktorandlöner.
  • Forskarutbildning vid ett lärosäte som är aktivt och stöttande i frågor som rör t.ex. arbetsvillkor, jämställdhet och mångfald samt studiemiljö.
  • Forskningsarbete i fronten av interaktionsdesignsområdet, i en internationellt känd forskargrupp.

Behörighet för antagning

För att bli antagen till forskarutbildning (kap 7 39 § högskoleförordningen) krävs att den sökande har grundläggande behörighet:

  • avlagt en examen på avancerad nivå, eller
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Utöver ovanstående  finns också ett obligatoriskt krav på engelska motsvarande Engelska B/6, läs mer här.

Urval

För att lyckas med dina doktorandstudier på KTH behöver du vara målinriktad och ihärdig i ditt arbete. Vid urval bedöms på förmågan att:

  • självständigt driva sitt arbete framåt,
  • kunna samarbeta med andra,
  • ha ett professionellt förhållningssätt,
  • analysera och arbeta med komplexa frågor,
  • vara kreativ och ha ett innovativt sätt att tänka och
  • förbli motiverad och effektiv trots motgångar eller oväntade fynd.

Efter behörighetskraven kommer stor vikt läggas vid personliga egenskaper.

Målexamen: Doktorsexamen

Information om antagning och anställning 

Endast den som antagits till forskarutbildning får anställas som doktorand. Den sammanlagda anställningstiden får inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år. En anställd doktorand kan i begränsad omfattning (högst 20 %) utföra vissa arbetsuppgifter inom t.ex. utbildning och administration. En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år, anställningen får därefter förnyas med högst två år i taget. 

Fackliga representanter

KTH:s webbsida.

Doktorandsektionen (Tekniska högskolans studentkår)

sektionens webbsida.

Ansökan 

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time). 

Ansökan ska ha följande innehåll

  • CV med relevanta professionella erfarenheter och kunskaper.
  • Ansökningsbrev med en kortfattad redogörelse om varför du vill bedriva forskarstudier, om dina akademiska intressen och hur de relaterar till dina tidigare studier och framtida mål. (Max 2 sidor)
  • Kopior av examensbevis och betyg från tidigare universitetsstudier och intyg på uppfyllda språkkrav (se ovan). Översättningar till engelska eller svenska om originaldokumentet inte är utfärdade på ett av dessa språk. Kopior av original ska vidimeras 
  • Representativa publikationer eller tekniska rapporter. För längre dokument, bifoga gärna en sammanfattning (abstract) och en webblänk till den fullständiga texten.

Övrigt

Tjänsten kan omfatta säkerhetskänslig verksamhet. För att bli behörig behöver du därför klara en säkerhetsprövning.

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings, rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön enligt KTH:s avtal för doktorandlöner
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer J-2023-3182
Kontakt
  • Associate. Professor, Robert Comber, rcomber@kth.se
  • HR Administrator Viktor Söderlund, rekrytering@eecs.kth.se
Publicerat 2023-12-07
Sista ansökningsdag 2024-01-10

Tillbaka till lediga jobb