Kungliga Tekniska högskolan, Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa

Arbetsuppgifter

Vi erbjuder nu en postdoctjänst inom droplet mikrofluidik för screening av mikrobiella cellfabriker vid KTH Nanobiotechnology vid Science for Life Laboratory (SciLifeLab). Forskargruppen fokuserar på droppmikrofluidik, hållbarhet och screening med hög genomströmning. Biomicrofluidics-gruppen vid KTH, tillsammans med akademiska samarbetspartners vid KTH och Chalmers, utvecklar mikrobiella konsortier av cellfabriker för hållbar produktion av fetter för att ersätta ohållbar palmoljeproduktion. Nyckeln till detta forskningsprojekt är utvecklingen av en droppmikrofluidscreeningsanalys för cyanobakterier, jäst och mikrobiella konsortier.

Vi söker nu en postdoktor för att utveckla, testa och använda nya droppmikrofluidscreeningsanalyser och instrumentering med viktiga akademiska partners, i Stockholm och Göteborg. Postdoktorn kommer främst att arbeta på SciLifeLab Stockholm.

Den framgångsrika kandidaten kommer att arbeta i gränssnittet mellan mikrofluidik, mikrobiologi och screening med hög genomströmning, inklusive:

 • utveckling och testning av droppmikrofluidenheter
 • assay-utveckling för mikrobiell screening
 • droppmikrofluidikbaserad screening av jäst och cyanobakterier
 • mikrobiologiskt och molekylärbiologiskt laboratoriearbete
 • stödja innovation och idéer för forskningsansökningar

Vi erbjuder

 • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
 • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö
 • Ett tvärvetenskapligt och tillämpat projekt i nära samarbete med forskare från KTH och Chalmers.

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH.

Kvalifikationer

Krav

 • Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.
 • Forskningserfarenhet inom tillämpad mikrofluidik, life science instrumentering, mikrobiologi, metabolic engineering eller relaterade områden.
 • Förmågan att uttrycka dig mycket väl på engelska, i tal och skrift, eftersom detta kommer att krävas i det dagliga arbetet
 • Som person har du en väl utvecklad analytisk och problemlösningsförmåga och gillar att ta ansvar. Du  är självständig med en stark förmåga att ta initiativ och driva projekt. Vi ser också att du har en god samarbetsförmåga inklusive förmågan att både leda och stötta forskning. Därtill har du en historia av respektfullt och professionellt beteende och attityder i en samarbetsmiljö.

Meriterande

 • Vid sista ansökningsdag högst tre år sedan doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen avlades.
 • Erfarenhet av mikrofluidikutveckling
 • Erfarenhet av cellodling av jäst och/eller cyanobakterier
 • Erfarenhet av assayutveckling och screening
 • Det är meriterande om du har utvecklat din pedagogiska förmåga
 • Medvetenhet om mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskilt fokus på jämställdhet

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida.

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska innehålla: 

 1. CV inklusive relevant yrkeserfarenhet och kunskap.
 2. Kopia av examensbevis och betyg från dina tidigare universitetsstudier. Översättningar till engelska eller svenska om de ursprungliga dokumenten inte utfärdas på något av dessa språk.
 3. Kortfattad redogörelse för varför du vill bedriva forskning, dina akademiska intressen och hur de relaterar till dina tidigare studier och framtida mål. max 2 sidor lång. 

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).

Om anställningen

Anställningen gäller tillsvidare, dock längst två år

En anställning som postdoktor är en tidsbegränsad meriteringsanställning med huvudinriktning mot forskning avsedd som ett första karriärsteg efter disputation.

Övrigt

Anställningen kan komma att omfatta säkerhetskänslig verksamhet. För att bli behörig behöver du därför klara en eventuell säkerhetsprövning.

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Solna
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer C-2024-0174
Kontakt
 • Håkan Jönsson, hakan.jonsson@scilifelab.se
Publicerat 2024-02-06
Sista ansökningsdag 2024-03-05

Tillbaka till lediga jobb