Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa vid KTH

Arbetsuppgifter

Wallenberg Wood Science Center (WWSC) är ett forskningscentrum som strävar efter vetenskaplig excellens, med fokus på nya material från träd. Centret skapar kunskap och bygger kompetens för ett innovativt och hållbart framtida värdeskapande av skogsråvara. WWSC är ett multidisciplinärt samarbete mellan KTH, Chalmers och Linköpings universitet. Basen är en donation från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och skogsindustrin stödjer WWSC via den nationella plattformen Treesearch.

Det här projektet syftar till att använda byggstenar (små molekyler) från träbaserad råvara för att framställa nya material som kan ersätta fossilbaserade motsvarigheter, särskilt med användning inom färg, lack, lim och andra motsvarande användningsområden där skräddarsydda ytegenskaper är eftersökta. Huvudfokus kommer att ligga på (sekventiell) polymerisation av små molekyler, antingen som de utvinns ur trä eller efter funktionalisering, med hjälp av olika polymerisationsprocesser samt karakterisering av de resulterande materialens egenskaper. Projektet är finansierat av Wallenberg Wood Science Center (wwsc.se).

Den som söker denna postdoktortjänst bör ha god kunskap om organisk kemi och dokumenterad erfarenhet av polymerkemi. Det är en fördel om man har kunskap om biopolymerer och/eller massa-/pappersteknik samt erfarenhet av bearbetning av mjuka material. Lämplig bakgrund för denna tjänst är en doktorsexamen i organisk kemi eller polymerkemi, polymerteknologi, makromolekylära material, mjuka material eller motsvarande. Arbetet i projektet kommer att bestå av både monomersyntes, avancerad polymersyntes, kemisk och fysikalisk karakterisering samt bearbetning av materialen. Vi strävar efter att uppfylla principerna för grön kemi. Till stöd för arbetet finns en stor mängd avancerad labutrustning och instrument samt många kvalificerade kolleger. 

Vi letar efter en mycket motiverad kandidat som vill vara med vid forskningsfronten och skapa ny teknologi för en hållbar framtid baserad på material från skogen.

Vi erbjuder

  • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
  • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH.

Kvalifikationer

Krav

  • Avlagd doktorsexamen i fiber- och polymervetenskap eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen i motsvarande ämne. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

    För att kunna fullgöra sina plikter inom postdoktortjänsten, samt kunna samarbeta väl med övriga medlemmar i forskargruppen och andra samarbetspartner, måste sökanden:

  • kunna tala och skriva vetenskaplig engelska och tala engelska flytande
  • ha dokumenterad förmåga att kunna sammanfatta forskningsresultat i skriftlig och muntlig presentation.

    Som person är du, initiativtagande, självständig, strukturerad och noggrann.  Vidare har du hög nivå på:
  • vetenskaplig skicklighet
  • pedagogisk förmåga
  • samarbetsförmåga
  • samt hög medvetenhet om mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskilt fokus på jämställdhet. 

Meriterande

  • Vid sista ansökningsdag högst tre år sedan doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen avlades.
  • Kunskap och praktisk erfarenhet av monomersyntes, polymerisationsprocesser, karakterisering och/eller processning av polymera material är meriterande.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida.

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).

Om anställningen

Anställningen gäller tillsvidare, dock längst två år.

En anställning som postdoktor är en tidsbegränsad meriteringsanställning med huvudinriktning mot forskning avsedd som ett första karriärsteg efter disputation.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Anställningen kan komma att omfatta säkerhetskänslig verksamhet. För att bli behörig behöver du därför klara en eventuell säkerhetsprövning.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer C-2024-0266
Kontakt
  • Linda Fogelström, Forskare, 08-7909758,lindafo@kth.se
Publicerat 2024-02-22
Sista ansökningsdag 2024-03-02

Tillbaka till lediga jobb