Kungliga Tekniska högskolan, Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad

Projektbeskrivning

Forskarutbildningsämne: Planering och beslutsanalys med inriktning urbana och regionala studier

Vi söker en doktorand för en licentiat (2 år) med placering på Avdelningen urbana och regionala studier. Arbetet innefattar att arbeta i projektinom forskningsgruppen Säkerhet och trygghet (STF) med fjärranalysdata, GIS och statistiska programvara. I projektet ingår att utföra forskningsuppgifter som rör rumsliga analyser, samt läsa forskarutbildningskurser om 15 hp[F1] .

I projektet vill vi förstå hur fjärrdataanalys belyser förhållandena mellan stadsmiljöer och nivåer och mönster för specifika brott. Vi undersöker, med kvalitativ och kvantitativ analys, förhållandet mellan egenskaperna hos den byggda miljön extraherad från fjärranalys- och konventionella data.

Arbetet utförs i nära samarbete med projektledaren och samarbetspartners inomGeoinformatik och Geografi, och kräver förmåga att arbeta självständigt.

Handledning: Doktoranden kommer att handledas av: Prof Vania Ceccato och Dr Andrea Nascetti.

Vi erbjuder

 • Möjligheten att doktorera i en dynamisk, internationell forskarmiljö i samarbete med industrin och framstående universitet världen över Läs mer
 • En arbetsplats med många anställningsförmåner och månadslön enligt KTH: s avtal för doktorandlöner.
 • Forskarutbildning vid ett lärosäte som är aktivt och stöttande i frågor som rör t.ex. arbetsvillkor, jämställdhet och mångfald samt studiemiljö.
 • Arbete och studier i Stockholm med närhet till natur och hav.

Behörighet för antagning

För att bli antagen till forskarutbildning (kap 7 39 § högskoleförordningen) krävs att den sökande har grundläggande behörighet:

 • avlagt en examen på avancerad nivå,
 • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
 • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.
 • Krav på engelska motsvarande Engelska B/6, läs mer här.

Urval

Vi letar efter dig med goda kunskaper inom GIS och remote sensing teknologier. Du ska ha erfarenhet att använda Excel och SPSS.  Erfarenheter av dataanalys med hjälp av algoritmer som utnyttjar maskininlärning och erfarenheter av moderna molnbaserade processplattformar (som till exempel Google Earth Engine) Har du erfarenhet av ESA DIAS är det meriterande. Vi ser att du har goda kunskaper i engelska i tal och skrift. 

För tjänsten är det viktigt att visa ett bredare intresse i samhällsfrågor och meriterande att ha jobbat med tillämpning av fjärranalysdata i Sverige.

För att lyckas med dina doktorandstudier på KTH behöver du vara målinriktad och ihärdig i ditt arbete. Vid urval av de sökande bedöms förmågan att:

 • självständigt driva sitt arbete framåt,
 • kunna samarbeta med andra,
 • ha ett professionellt förhållningssätt och
 • analysera och arbeta med komplexa frågor.

Efter behörighetskraven kommer stor vikt läggas vid personliga egenskaper och personlig lämplighet.

Målexamen: Licentiatexamen 

Information om antagning och anställning 

Endast den som antagits till forskarutbildning får anställas som doktorand. Den sammanlagda anställningstiden får inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år. En anställd doktorand kan i begränsad omfattning (högst 20 %) utföra vissa arbetsuppgifter inom t.ex. utbildning och administration. En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år, anställningen får därefter förnyas med högst två år i taget

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida.

Doktorandsektionen (Tekniska högskolans studentkår)

Du hittar kontaktuppgifter till doktorandsektionen på sektionens webbsida.

Ansökan 

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time). 

Ansökan ska ha följande innehåll

 • CV med relevanta professionella erfarenheter och kunskaper.
 • Ansökningsbrev med en kortfattad redogörelse om varför du vill bedriva forskarstudier, om dina akademiska intressen och hur de relaterar till dina tidigare studier och framtida mål. (Max 2 sidor)
 • Kopior av examensbevis och betyg från tidigare universitetsstudier och intyg på uppfyllda språkkrav (se ovan). Översättningar till engelska eller svenska om originaldokumentet inte är utfärdade på ett av dessa språk.
 • Representativa publikationer eller tekniska rapporter. För längre dokument, bifoga gärna en sammanfattning (abstract) och en webblänk till den fullständiga texten

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 april 2021
Löneform Månadslön enligt KTH:s avtal för doktorandlöner
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer A-2021-0180
Kontakt
 • Vania Ceccato, professor , vania.ceccato@abe.kth.se
Publicerat 2021-02-11
Sista ansökningsdag 2021-03-18

Tillbaka till lediga jobb