Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa vid KTH

KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen. Vår forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, historia och filosofi.

Arbetsuppgifter

CellNova är ett Vinnova-finansierat centrum vid Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa vars långsiktiga mål är att bli ett av världens ledande centrum för utveckling och produktion av biologiska läkemedel.

Centret fokuserar på fyra breda forskningsprogramområden, var och en med tydligt beskrivna projektplaner som definierats tillsammans med deltagande industriparter. De första två involverar utveckling av nya celler (jäst och CHO) för produktion av proteiner. Detta görs genom att kombinera genomik, transkriptomik och proteomik med bioinformatik och systembiologi. Det tredje programmet fokuserar på produktion av världens största proteinbibliotek. Denna resurs används för läkemedelsutveckling. Slutligen skapar vi inom det fjärde programmet biologiska läkemedel baserade på en kombination av antikroppar och små affinitetsproteiner.

Design och engineering av nya funktioner och egenskaper hos naturliga och artificiella proteiner är en växande forskningsdisciplin med tillämpningar inom många olika områden, exempelvis för utveckling av biologiska läkemedel. Forskningen vid avdelningen för Protein Engineering är till stor del inriktad mot detta fält. Den utlysta tjänsten är inom riktad evolution, det vill säga användning av stora samlingar av proteinvarianter som uttrycks på exempelvis mikroorganismer från vilka proteiner med önskade egenskaper kan selekteras.

Arbetet kommer att omfatta utveckling och karaktärisering av nya metoder för dessa ändamål samt utveckling av proteinbaserade affinitetsreagens, med ett långsiktigt mål att utvärdera deras potential för bl a medicinska tillämpningar. Exempel på metoder kan inkludera: design och konstruktion av kombinatoriska proteinbibliotek, selektion av affinitetsreagens ur celluttryckta proteinblibiotek med MACS och FACS, produktion och rening av rekombinanta proteiner, biotekniska metoder för analys av renhet, sekundärstruktur, värmestabilitet, biomolekylära interaktioner, cell-bindning.

Vi erbjuder

 • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
 • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH.

Kvalifikationer

Krav

 • Avlagd doktorsexamen inom ämnet för anställningen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen, och som har avlagts högst tre år före ansökningstidens utgång (med vissa undantag för särskilda skäl såsom perioder av sjuk- eller föräldraledighet, vänlige ange om sådant skäl föreligger i ditt CV).

 • Dokumenterad praktisk erfarenhet av laborativa metoder för utveckling av affinitetsproteiner med riktad evolution och karaktärisering av affinitetsproteiner.

 • Personen vi söker är har ett analytiskt/biotekniskt intresse och en god förmåga att uttrycka sig vetenskapligt i tal och skrift.

 • Vi ser även att personen är självständig, jobbar noggrant och organiserat, ha en god samarbetsförmåga samt har medvetenhet om mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskild fokus på jämställdhet.

Meriterande

Dokumenterad praktisk erfarenhet av:

 • Flödescytometri och FACS
 • Riktad evolution för selektion av affinitetsproteiner
 • Rekombinant produktion av proteiner
 • Affinitetskromatografi

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida.

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska innehålla:

 • CV inklusive relevant yrkeserfarenhet och kunskap.
 • Kopia av examensbevis och betyg från dina tidigare universitetsstudier. Översättningar till engelska eller svenska om de ursprungliga dokumenten inte utfärdas på något av dessa språk.
 • Kortfattad redogörelse för varför du vill bedriva forskning, dina akademiska intressen och hur de relaterar till dina tidigare studier och framtida mål. max 2 sidor lång

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).

Om anställningen

Anställningen gäller tillsvidare dock längst två år.

En anställning som postdoktor är en tidsbegränsad meriteringsanställning med huvudinriktning mot forskning avsedd som ett första karriärsteg efter disputation.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Oktober 2021 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer C-2021-1125
Kontakt
 • John Löfblom, lofblom@kth.se
 • Hanna Tegel, hannat@kth.se
Publicerat 2021-07-05
Sista ansökningsdag 2021-08-13

Inapoi la locuri de munca vacante