Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa vid KTH

Arbetsuppgifter

Vätgas förväntas bli en nyckelkomponent i ett framtida fossilfritt samhälle inom flera sektorer som energi, transport och industriell produktion av kemikalier och material. Forskningscentret PUSH (Production, Use and Storage of Hydrogen) tar upp vetenskapliga och tekniska utmaningar som hindrar en mer utbredd användning av väte, genom att kombinera aktiviteter för produktion, lagring, distribution och användning av väte, i en enda samordnad forskningsinsats. Forskare vid KTH, Lunds universitet, Umeå universitet, Chalmers tekniska högskola och vid institutet RISE leder detta utmanande arbete. En postdoktorandtjänst är nu tillgänglig för att studera kinetik och dynamik hos katalytiska dehydreringsreaktioner av flytande organiska vätebärare med hjälp av Near-Ambient Pressure Velocity Map Imaging-teknik utvecklad vid KTH. Du kommer att arbeta med Dan Harding och andra medlemmar i forskargruppen och förväntas visa initiativ och kreativitet, tillsammans med lämpliga färdigheter och kunskaper som krävs för att leda och utveckla experiment för att nå projektmålen. Du förväntas därför ha erfarenhet och kunskaper med de tekniker som används i studier av kemisk dynamik och kinetik, inklusive experimentell expertis inom vakuum- och lasersystem samt starka dataanalys- och simuleringsfärdigheter. Du förväntas även att kunna arbeta effektivt både som del av ett litet forskarteam och självständigt, samt att hjälpa till vid handledning av doktorander inom gruppen.

Vi erbjuder

 • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
 • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö
 • Arbete i Stockholm med närhet till naturen

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH.

Kvalifikationer

Krav

 • Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.
 • Erfarenhet och expertis inom minst något av följande: kemisk kinetik och reaktionsdynamik, dataanalys och modellering, laserspektroskopi, (ultra)högvakuuminstrument, ytvetenskapliga tekniker, masspektrometri och laddad partikeloptik, eller liknande.

 • Förmåga att arbeta på engelska (skriftligt och muntligt)
 • Forskningsexpertis
 • Medvetenhet om mångfalds- och jämställdhetsfrågor, med särskilt fokus på jämställdhet
 • Samarbetsförmåga
 • Självständighet

Meriterande

 • Vid sista ansökningsdag högst tre år sedan doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen avlades.
 • Erfarenhet inom följande: kemisk kinetik och reaktionsdynamik, dataanalys och modellering, laserspektroskopi, (ultra)högvakuuminstrument, ytvetenskapliga tekniker, masspektrometri och laddad partikeloptik eller liknande.
 • Entusiasm att driva och utveckla nya experimentella metoder
 • Programmeringskunskaper (helst i Python)
 • Pedagogisk förmåga

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida.

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska innehålla: 

 • CV inklusive relevant yrkeserfarenhet och kunskap.
 • Kopia av examensbevis och betyg från dina tidigare universitetsstudier. Översättningar till engelska eller svenska om de ursprungliga dokumenten inte utfärdas på något av dessa språk.
 • Kortfattad redogörelse för varför du vill bedriva forskning, dina akademiska intressen och hur de relaterar till dina tidigare studier och framtida mål. max 2 sidor lång. 

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).

Om anställningen

Anställningen gäller tillsvidare, dock längst två år

En anställning som postdoktor är en tidsbegränsad meriteringsanställning med huvudinriktning mot forskning avsedd som ett första karriärsteg efter disputation.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering läs mer här.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer C-2023-0623
Kontakt
 • Dan Harding, djha@kth.se
Publicerat 2023-03-24
Sista ansökningsdag 2023-04-14

Tillbaka till lediga jobb