Kungliga Tekniska högskolan,

KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen. Vår forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, historia och filosofi.

Projektbeskrivning

Forskarutbildningsämne: Fiber- och polymervetenskap

Positionen är förlagd till Hamedi Lab forskargrupp (www.hamedilab.com) vid skolan för kemi, bioteknologi och hälsa, institutionen för fiber och polymerteknologi och i samarbete med Wallenberg Wood Science Center, WWSC (www.wwsc.se).

Diagnos av de flesta bakterie- och virusorsakade sjukdomar, som HIV eller multiresistenta bakterier, kräver idag tillgång till centraliserade laboratorier med tränad personal. Därför är dessa diagnoser idag dyra att utföra och kan ej heller göras på plats ute på fältet.

En portabel, automatisk, och billigt diagnostikverktyg som klarar av molekylärdiagnostik kan lösa detta problem.

Detta forskningsprojekt kommer att exploatera textilier som en plattform för att integrera molekylär DNA-diagnostik. Ett viktigt steg i DNA- diagnostik är förberedelse av prover som kräver att man slår sönder cellväggar bakterier (eller väggar virus) för att extrahera DNA:t för vidare analys. I detta projekt kommer vi mer specifikt att använda syntetiska textilier (exempelvis kolfiber och nylon) och biobaserade textilier (exempelvis bomull). Vi kommer sedan att utforska olika kemiska vägar för att tillföra elektroniska samt biokemiska funktioner till dessa textilier som tillåter oss att manipulera bakterier och celler inne i textilen.

Vi erbjuder

 • Möjligheten att doktorera i en dynamisk, internationell forskarmiljö i nära samarbete med industrin och framstående universitet världen över.
 • En personlig studieplan för att stötta din utveckling inom dina intresseområden.
 • Livslångt nätverk i form av KTH:s Alumniverksamhet.
 • Månadslön enligt KTH:s avtal för doktorandlöner, KTH:s anställningsförmåner.
 • Arbete och studier i Stockholm, en av Europas snabbast växande huvudstäder som samtidigt har närhet till naturen och havet.

Behörighet för antagning

För att bli antagen till forskarutbildning (kap 7 39 § högskoleförordningen) krävs att den sökande har grundläggande behörighet:

 • avlagt en examen på avancerad nivå,
 • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
 • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Urval

För att lyckas med dina doktorandstudier på KTH behöver du vara målinriktad och ihärdig i ditt arbete. Vid urval av de sökande bedöms förmågan att:

 • självständigt driva sitt arbete framåt,
 • kunna samarbeta med andra,
 • ha ett professionellt förhållningssätt och
 • analysera och arbeta med komplexa frågor,
 • ha laboratorieerfarenhet inom kemi,
 • ha goda studieresultat i framförallt relevanta ämnen för detta projekt,
 • ha mycket goda kunskaper i engelska

Det är meriterande om du har ytterligare kunskaper inom polymerkemi, fiberteknologi, biokemi, ytkemi eller ytkaraktäristiska metoder som du fått genom exempelvis ditt examensarbete eller läst extra kurser på universitet eller högskola.

Efter behörighetskraven kommer stor vikt läggas vid personliga egenskaper och personlig lämplighet. Som person är du självgående och ihärdig. Du har förmågan att arbeta hårt samt lägga tid, energi och engagemang i ditt arbete. Du förblir fokuserad på ditt arbete och ser att det blir slutfört. Du kommer att ta ett stort ansvar för att ditt arbete går framåt och du försäkrar att ingenting lämnas åt slumpen. Du blir en del i ett större forskningsteam där du förväntas bygga upp kontaktnät både inom och utanför din grupp så det är viktigt att du är duktig på att kommunicera och skapa relationer. Vi kommer lägga stor vikt vid de personliga egenskaperna.

Målexamen: TeknD i Fiber- och polymervetenskap

Information om antagning och anställning 

Bara den som antas eller redan har antagits till utbildning på forskarnivå får anställas som doktorand. Den första anställningen som doktorand får gälla högst ett år och därefter förnyas med högst två år i taget. Den sammanlagda anställningstiden får inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år.

Information om doktorandstudier, behörighet och urval m.m. finns på KTH:s webbsida för doktorandstudier. Information om doktorsprogram och ämnen på forskarnivå finns på KTH:s webbsida

Den som är anställd som doktorand ska främst ägna sig åt sin egen utbildning på forskarnivå, men får i begränsad omfattning (högst 20 %) arbeta med utbildning, annan forskning, konstnärlig forskning och administration.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida.

Doktorandsektionen (Tekniska högskolans studentkår)

Du hittar kontaktuppgifter till doktorandsektionen på sektionens webbsida.

Ansökan 

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time). 

Ansökan ska ha följande innehåll

 • CV med relevanta professionella erfarenheter och kunskaper.
 • Ansökningsbrev med en kortfattad redogörelse om varför du vill bedriva forskningsstudier, om dina akademiska intressen och hur de relaterar till dina tidigare studier och framtida mål. (Max 2 sidor)
 • Betygsavskrift, kopior av examensbevis och betyg från tidigare universitetsstudier. Översättningar till engelska eller svenska om originaldokumentet inte är utfärdade på ett av dessa språk.
 • Representativa publikationer eller tekniska rapporter. Dokument inte längre än 10 sidor vardera. För längre dokument (t.ex. avhandlingar), bifoga en sammanfattning (abstract) och en webblänk till den fullständiga texten.

Övrigt

Jämställdhet, mångfald och avståndstagande från alla former av diskriminering är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

 

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Monthly salary according to KTH´s Ph.D. student salary agreement
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer C-2018-0928
Kontakt
 • Dr Max Hamedi, docent,, mahiar@kth.se
Publicerat 2018-06-14
Sista ansökningsdag 2018-08-31

Tillbaka till lediga jobb